Globala målen

Under 2022 genomförde Fasadgruppen en förnyad analys för att fastställa vilka av FN:s 17 globala mål som vi har bäst förutsättningar att bidra till. Utifrån analysen har 7 av målen bedömts vara prioriterade, då de antingen utgörs av områden som innebär stor potentiell risk eller områden där Fasadgruppen har stor möjlighet att driva hållbar utveckling.

Jämställdhet (SDG 5)

Delmål 5.5 Säkerställ fullt deltagande för kvinnor i ledarskap och beslutsfattande

 

Ett av Fasadgruppens mål inom hållbarhetsramverket är att öka mångfalden och tillhandahålla en inkluderande arbetsplats. Koncernen har som mål att till 2030 uppnå en andel om 50 procent kvinnor på nytillsatta ledande positioner, definierat som koncernledning, ekonomichef, koncernredovisningschef, dotterbolags-vd, arbetschef, projektchef och projektledare. För Fasadgruppen är det även mycket viktigt att samtliga medarbetare, oavsett kön, har löner fastställda på likvärdiga grunder och bra arbetsförhållanden. Ett verktyg för att säkerställa detta är lönekartläggningar. 

 

Hållbar energi för alla (SDG 7)



Delmål 7.2 Öka andelen förnybar energi i världen
Delmål 7.3 Fördubbla ökningen av energieffektivitet

 

Fasadgruppens tjänster bidrar till högre energieffektivitet i fastigheter. Genom att förbruka mindre energi för framför allt uppvärmning minskar belastningen både på miljön och elräkningarna. Vi förbereder också fastigheter för solceller och samarbetar med solcellsföretag för själva installationen. Störst effekt uppnås när Fasadgruppens dotterbolag agerar i samverkan och kan utföra flera energieffektiverande moment inom samma projekt – till exempel både tilläggsisolering och nya energifönster. Vi erbjuder också den patenterade SmartFront-metoden, en unik ventilationslösning som tillsammans med ny tilläggsisolering kan sänka energiförbrukningen i en enskild fastighet med upp till 75 procent.

 

Anständigt arbete och ekonomisk tillväxt

 

 

Delmål 8.5 Full sysselsättning och anständiga arbetsvillkor med lika lön för alla

Delmål 8.6 Främja ungas anställning, utbildning och praktik

Delmål 8.8 Skydda arbetstagares rättigheter och främja trygg och säker arbetsmiljö för alla

Vi arbetar strukturerat med att säkerställa att Fasadgruppen erbjuder en hälsosam och trygg arbetsmiljö med tydliga säkerhetskrav. Vår arbetsmiljögrupp strävar efter att säkerställa att medarbetares säkerhet inte äventyras och har en nollvision för både arbetsplatsolyckor och långtidsfrånvaro. Utöver ansvaret för våra egna medarbetare arbetar vi med att säkerställa goda villkor för anställda hos våra underentreprenörer, bland annat genom återkommande stickprovskontroller. För att långsiktigt stärka attraktionen i hantverkaryrket medverkar vi på gymnasiemässor och samarbetar med yrkesförberedande utbildningar, samt erbjuder lärlingsprogram.

 

Hållbara städer och samhällen

 

 

Delmål 11.3 Inkluderande och hållbar urbanisering

Delmål 11.6 Minska städers miljöpåverkan

 

Genom vår kunskap och vårt erbjudande främjar vi hållbar stadsutveckling och minskad miljöpåverkan i enlighet med Fasadgruppens vision om en framtid med vackra, hållbara fastigheter och goda livsmiljöer för människor. Vi genomför löpande fasadrenoveringar på fastigheter i ekonomiskt utsatta områden, vilket bidrar till ökad livskvalitet och trygghet för de boende.

 

Ansvarsfull konsumtion och produktion

 

 

Delmål 12.4 Ansvarsfull hantering av kemikalier och avfall

Delmål 12.5 Minska mängden avfall markant

Delmål 12.8 Öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar

 

En välisolerad fasad är viktigt för en minskad energiförbrukning i fastigheter. Fasadgruppen strävar därför efter att, i största möjliga utsträckning, informera våra kunder om fördelarna med en förbättrad isolering och andra åtgärder som bidrar till energieffektivisering. I samband med projektgenomförande ska avfall och byggmaterial källsorteras, där ofarligt gammalt material ska återvinnas medan farligt material går till deponi. Ej förbrukat material ska användas vid annat projekt och obrutet material återlämnas till leverantören. Vid tvätt av fasader ska endast godkända och miljödeklarerade kemikalier användas och tvättvattnet ska hanteras enligt gällande föreskrifter. 

 

Bekämpa klimatförändringarna



Delmål 13.1 Stärk motståndskraften mot och anpassningsförmågan till klimatrelaterade katastrofer

 

Material utgör den största klimatpåverkan i Fasadgruppens värdekedja och vi strävar mot att höja andelen hållbara inköp, till exempel tegel som framställts med biogas. Beslutet om vilket material som ska användas tas i de flesta fall av slutkund, men Fasadgruppen kan genom information påverka beslutet att välja det mest miljövänliga alternativet. Vi ställer också krav på våra leverantörer att agera enligt vår uppförandekod, samt klassificerar dem på en hållbarhetsskala A-C i syfte att höja andelen hållbara inköp. Fasadgruppen eftersträvar också att minska vår egen klimatpåverkan genom ansvarsfulla transporter, resor, inköp och energianvändning. Slutligen bidrar Fasadgruppens tjänster både till hållbara fasader som i högre grad kan stå emot påverkan från förändrat klimat samt väsentligt högre energieffektivitet i byggnader. 

 

Fredliga och inkluderande samhällen

 

 

Delmål 16.5 Bekämpa korruption och mutor

 

Fasadgruppen accepterar inte någon form av korruption, mutor, utpressning, eller penningtvätt och vi arbetar för att förhindra dessa typer av aktiviteter. Ett viktigt verktyg är uppförandekoden som måste accepteras av både medarbetare och leverantörer, liksom visselblåsarfunktionen som finns tillgänglig för medarbetare, kunder och leverantörer.

Senast uppdaterad 14 mars 2023