Ledande i klimatomställningen

Hållbart erbjudande

Fasadgruppen bidrar genom våra tjänster till att minska klimatpåverkan i fastigheter. Enligt Boverket står uppvärmning av fastigheter för cirka 20 procent av Sveriges energiförbrukning, samtidigt som många byggnader har ett stort renoveringsbehov – vilket innebär att en betydande del av energianvändningen kan spåras till läckage. Åtgärder såsom fasad- och vindsisolering, fönsterrenoveringar och -utbyten är därför avgörande för att minska energianvändningen i framtiden.

Ofta kan de mest miljövänliga lösningarna också vara de dyraste på kort sikt, varför vi arbetar med att informera om de långsiktiga fördelarna med att välja klimatsmarta alternativ. I takt med att elkostnaderna ökat har också återbetalningstiden på investeringar i energieffektiviserande åtgärder minskat.

Utöver att erbjuda energieffektiviserande tjänster verkar Fasadgruppen för att ständigt effektivisera våra arbetsmetoder och processer samt att minska materialspill i samband med projektgenomförandet.

Hållbara inköp

Material utgör den största klimatpåverkan i Fasadgruppens värdekedja och vi strävar mot att höja andelen hållbara inköp, till exempel tegel som framställts med biogas. Beslutet om vilket material som ska användas tas i de flesta fall av slutkund, men Fasadgruppen kan genom information påverka beslutet att välja det mest miljövänliga alternativet.

Vi ställer också krav på våra leverantörer att agera enligt vår uppförandekod, samt klassificerar dem på en hållbarhetsskala A-C i syfte att höja andelen hållbara inköp. Vi prioriterar leverantörer som kan erbjuda möjligheten att köpa material som framställts utifrån särskilda hållbarhetskriterier.

Minskad klimatpåverkan

Fasadgruppen eftersträvar att minska vår egen klimatpåverkan genom ansvarsfulla transporter, resor, inköp och energianvändning. Koncernens växthusgasutsläpp kommer främst från vår fordonspark, och vi köper uteslutande hybrid- eller elfordon. År 2030 ska samtliga bilar drivas med el.

Alla dotterbolag i Fasadgruppen har godkänts enligt ISO 9001 (kvalitetscertifiering) och ISO 14001 (miljöcertifiering), eller motsvarande. ISO-certifikaten är ett erkännande för bolagens arbete med att upprätthålla god kontroll över kvaliteten på sina verksamheter och arbete med att minska den miljöpåverkan som verksamheterna medför. ISO-certifieringarna är nödvändiga för att vinna vissa projekt, särskilt vid offentliga upphandlingar. Om ett nyförvärvat bolag saknar certifieringar inleds genast ett arbete att erhålla dessa som en del av Fasadgruppens integrationsprocess.

 

Senast uppdaterad 14 mars 2023